Informatie over de sheltie

Algemene informatie

tekening_sheltieDe Shetland Sheepdog (ook wel Sheltie) lijkt op een miniatuur Collie en dit ras is een absoluut genot om te bezitten.  In 1914 is het ras erkend door de Kennel Club te Engeland. Ze zijn intelligent, lief en zachtaardig, waardoor ze een geweldig huisdier zijn. Door de jaren heen is dit ras zeer populair geworden en er wordt gezegd dat ze bijna de intelligentie van een mens hebben. Soms zijn ze terughoudend tegenover vreemden maar voor de baas hebben ze alles over. De Shetland Sheepdog houdt er wel van zich van tijd tot tijd te laten horen.  De hond is een kruising van de collie, met de Groenlandse hond en de King Charles-spaniël. In 1914 is het ras erkend door de Kennel Club te Engeland.

Geschiedenis van de Shetland Sheepdog

De Sheltie komt van de Shetland eilanden, bij de noordkust van Schotland (waar ook de Shetland pony’s vandaan komen). Op Shetland noemt men hen de Toonie dogs (“toon” = boerderij). De Sheltie (zoals de Shetland Sheepdog vaak genoemd wordt) werd gefokt voor het bewaken van boerderijen het hoeden van schapen. Rond 1900 kregen de Britten belangstelling voor het ras en vermengden zij het ras met dwerghonden (onder andere dwergspaniels en dwergkezen). Door deze acties werd het ras echter niet meer uniform qua uiterlijk en moest men opnieuw starten met selectie en fok. De Sheltie is een zelfstandig werkende hond, die enorm goede werkeigenschappen heeft behouden.

Het karakter

Dit schattige ras heeft een zeer sterke kuddegeest is intelligent, slim, trouw aan zijn baas, aanhankelijk, gehoorzaam en vrolijk. Dit is een echte huishond en kan pertinent niet gehouden worden in een kennel-achtige omgeving. De Shetland Sheepdog is zeer aanhankelijk en mooi maar kan beschermend zijn tegenover hun eigenaar en/of gebied. Deze hond ligt het liefste zo dicht mogelijk bij je op de bank bij zijn familie. Shelties zijn uiterst sociale honden die goed kunnen omgaan met soortgenoten en met kinderen. Als kinderen de hond in zijn waarde laten veroorzaken ze geen problemen.

De Shetland Sheepdog heeft een groot uithoudingsvermogen, is actief en zeer trainbaar en is redelijk gehard. Shelties zijn in het algemeen terughoudend naar vreemden.  Ze hebben een zeer evenwichtig temperament wat hem tot een ideaal huisdier maakt. Ze zijn geschikt voor verschillende hondensporten zoals Agilty, Flyball en dog dance.

Dit ras zal niet zo maar aanvallen, mits hij herhaaldelijk wordt uitgelokt. Ze zijn zeer geschikt voor schapendrijven en de Shetland Sheepdog wordt hier ook nog vaak voor gebruikt.

De Sheltie is een intelligente, opgewekte, betrouwbare hond, gevoelig van aard en gereserveerd ten opzichte van vreemden. Het bewaken van huis en haard ligt hem nog steeds na aan het hart, waarbij hij zijn gebrek aan grootte nogal eens tracht te compenseren door luidruchtig alarm te slaan.

Bij wie past de hond

Shelties zijn gelukkig en tevreden als zij met hun baas samen zijn. Zij volgen hem overal en verliezen hem geen tel uit het oog. Shelties sluiten zich volkomen bij de mensen aan en zijn daarom ideaal voor alleenstaande personen, die een toegewijde kameraad zoeken.
Maar ook in een levendig gezin voelt de Sheltie zich thuis als hij er van jongs af mee is opgegroeid. Hij houdt van “zijn” kinderen en is uitermate geduldig met ze.
Toch moeten de ouders er natuurlijk op toe zien dat kinderen de hond niet gaan pesten. Het moet een opvoeding zijn van beide kanten! Zowel de hond als het kind moeten geleerd worden hoe ze met elkaar om moeten gaan. Als een Sheltie geen kinderen gewend is dan mijdt hij ze. Het samenleven met de mensen is voor een Sheltie van het grootste belang, dus de grote van de woning speelt geen rol.
Wel heeft hij voor zijn gezondheid de nodige beweging nodig en moet ook op tijd naar buiten kunnen. De Sheltie is geen vechter. Hij is erg gehoorzaam en daarom zeer geschikt voor oudere mensen, die veel tijd kunnen besteden aan hun geliefde Sheltie.
Jonge, sportieve mensen begeleidt de Sheltie wat graag tijdens wandelingen of hardlopen door de bossen. Ook heeft hij enorm veel plezier in trainen, of dat dan gehoorzaamheid is of behendigheid of flyball.
De Sheltie heeft een enorme “will to plaese”. Met andere woorden: Hij wil alles voor je doen, om het je naar de zin te maken.
De Sheltie is, dank zij zijn intelligentie, zijn geringe grote en wonderbaarlijk aanpassingsvermogen een hond voor al diegenen, die een levendige, prettige, kleine hond zoeken, die in feite slechts één eis aan zijn baas stelt:
Met hem te mogen samenleven!!

Uiterlijk

De Sheltie lijkt qua uiterlijk veel op een Collie, alleen wat kleiner. Hij heeft een schouderhoogte van 35,5 centimeter voor de teefjes en tot 37 centimeter voor de reutjes. Een afwijking van 2,5 centimeter is hierbij toegestaan. Het gewicht varieert van 6 tot 12 kilo. Er zijn Shelties die aanmerkelijk groter zijn en zwaarder en meer op hun soortgenoot de Collie lijken, maar zijn niet minder raszuiver. De schedel vormt van opzij gezien een lange stompe wig die smaller wordt naar de neus. Het binnenste van de ooghoek vormt het midden. De wangen gaan vloeiend over in een mooie ronde voorsnuit. De schedel en voorsnuit moeten van gelijke lengte zijn. De neus, lippen en oogranden zijn zwart van kleur. De ogen zijn middelmatig groot en amandelvormig. De oren zijn klein en breed bij de aanzet. Ze staan dicht bij elkaar geplaatst boven op de schedel. In rust liggen de oren naar achteren gelegd en bij aandacht worden de oren opgericht gedragen waarbij de tip naar voren valt.

De toegestane vachtkleuren zijn:

  • Sable:
    Zandkleur (ook wel goudkleurig genoemd) tot mahoniekleurig, al dan niet met zwarte haarpunten, wat darksable wordt genoemd en voortkomt uit de combinatie tricolour & sable.
  • Driekleurig-tricolour:
    geheel zwart, met tankleurige aftekeningen op de kop en poten en witte kraag of bles. Tricolour mag gecombineerd worden met zowel sable, blue merle, tricolour en zwart-wit.
  • Blue merle:
    blauwe (zilverkleur of grijs) ondergrond met zwarte vlekjes en tankleurige aftekening in expressie en op poten).
  • Zwart wit – Bi-Black:
    Zwart wit is het mooiste als deze een wittekraag heeft met witte poten en witte staartpunt.
  • Bi-Blue:
    Zie uitleg van de Blue Merle. De Bi-Blue heeft geen bruine/tankleurige aftekeningen.

Blue merle X Blue merle fokken is niet toegestaan in Nederland, dit geldt ook voor de Sable X Blue merle.

Opvoeding

De Sheltie is in het algemeen gemakkelijk op te voeden, maar heeft een eigen wil. Hij is graag buiten bezig en is erg ondernemend. Het is belangrijk, zoals bij alle honden, dat ze goed worden gesocialiseerd vanaf het moment dat ze geboren worden en vanaf het moment dat ze met 8 weken bij hun nieuwe eigenaren komen. Daarnaast moeten ze 1 á 2x per jaar een ontwormingskuur krijgen en vlooien en/of teken kuren. En elk jaar moeten ze worden ingeënt tegen alle bekende hondenkwaaltjes.

Beweging

Zoals de meeste honden (rassen) hebben ook de Shelties veel beweging nodig. Om ze tevreden te houden is sowieso 4x per dag een wandeling minimaal nodig, met op z’n minst 1 of 2x een uitje van minstens 1 uur. Ook is behendigheid (Agility) of Flyball een optie om zo je Sheltie in goede conditie te houden.

Bijzonderheden

Het komt wel eens voor dat Shelties te groot of te klein uitgroeien. Voor een sheltie als huishond is dit geen enkel probleem. Veel mensen vinden het zelfs mooier een wat robustere- of popperige hond te hebben . Wilt u echter met uw Sheltie naar tentoonstellingen gaan dan is het wel belangrijk dat de hond niet te klein of te groot is.

Rasstandaard

Specifieke informatie over de rasstandaard vindt u in het Nederlands op de website van de Nederlandse Sheltie Vereniging. De meest originele en up-to-date rasstandaard is vermeld op de site van de FCI (The Fédération Cynologique Internationale).

Rasgroep van de Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog behoort tot de Rasgroep “Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden”.

Meer informatie over de sheltie vindt u op de website van de Nederlandse Sheltie Vereniging, de rasvereniging waarbij wij ook zijn aangesloten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *