Nest 7 – Lotus & Jack

Zephyr Blue From Marmorea’s Shelter  & Middog’s Jack Sparrow

Zephyr Blue From Marmorea’s Shelter – Lotus is genetisch CEA vrij, MDR1 +/+, HD-A nb40 en heeft een compleet gebit

Jack - Middog's Jack Sparrow
Middog’s Jack Sparrow – Jack is genetisch CEA vrij, MDR1 +/+, HD-A en heeft een compleet gebit

Uit deze combinatie zijn op 9 oktober 2018 vier blue merle reutjes en één blue merle teefje geboren.

Op maandag 8-10-2018 liep de lichaamstemperatuur van Lotus terug met ruim 1 graad. Voor ons een teken dat zodra de temperatuur weer normaal is de bevalling snel zal gaan beginnen. In de middag liep de temperatuur terug. Vanaf dat moment houden we de teef continu in de gaten en laten haar niet meer alleen. Het heeft echter de gehele nacht geduurd voordat de temperatuur weer op ging lopen. Uiteindelijk zijn er in de morgen van 9 oktober 2018 5 gezonde blue merle pups geboren.

De geboorte

Na een wat onrustige nacht werd in de morgen van dinsdag 9 oktober 2018 om 8:05 de eerste pup van dit nestje geboren. Een blue merle reutje met een flink geboortegewicht van 280 gram.  Op zich een heel mooi reutje maar ons oog viel op een witte plek die op een plaats zit die, volgens de rasstandaard, daar niet gewenst is. Een bontje dus. Nog even snel bij mama Lotus drinken. Het drinken lukte direct maar er was verder weinig tijd want om 8:30 zette Lotus haar tweede pupje op de wereld. Een mooie bleu merle reu van maar liefst 310 gram blakend van gezondheid. Lotus gaf deze kerel even de gelegenheid wat te drinken maar om 9:10 stond nummer drie in de werpkist. Eindelijk, het eerste blue merle teefje dat Lotus ooit gegeven heeft en waar we op zaten te wachten om onze roedel mee uit te breiden. Haar geboortegewicht was 250 gram maar helaas is ook zij bont. Maakt voor haar gezondheid verder niet uit maar voor ons is ze voor het fokken niet geschikt. Geen probleem verder, we zijn even blij met haar als alle anderen. Lotus zette er het tempo even op want 20 minuten later, om 9:30, lag er weer een blue merle reutje in de werpkist. Ook hij heeft veel te veel wit maar is kerngezond. Het geboortegewicht van 250 gram is ook al perfect. Na een uur kwam om 10:30 de laatste van het nest ter wereld. Een knappe bleu merle reu die niet bont is met een geboortegewicht van 280 gram.

Wij als rasfokker proberen altijd de juiste genen met elkaar te kruisen. Zo houden we ook in de gaten dat we geen 2 honden met de wit-factor kruisen. Als je dat doet heb je namelijk kans dat er pups geboren worden met wit op de verkeerde plaatsen. Of een Sheltie de wit-factor heeft is te zien aan het wit op de achterpoten. Als het wit boven de knie doorloopt, al is het maar een dun lijntje, dan heeft deze hond de wit-factor. Lotus heeft de wit-factor, dat is ons bekend. Bij het kiezen van de reu houden we hier dus rekening mee.

Er zijn echter ook honden die geen wit op de achterpoten hebben maar toch de wit-factor. Dit noemen we de verborgen wit-factor. In dat geval zie je pas of zo’n hond de wit-factor heeft als er pups worden geboren.

Lotus is gedekt door Jack (Middog’s Jack Sparrow). Een, door vrienden van ons, uit Oostenrijk geïmporteerde reu. Bij Jack is niet te zien dat hij de wit-factor heeft. In de nesten die hij eerder heeft voortgebracht zijn geen pups geboren met wit op de verkeerde plaatsen. Naar nu blijkt heeft hij dat dus wel. Lotus heeft 3 bonte pups gegeven. Een bonte Sheltie draagt een kleur op een plaats waar het niet hoort. Qua gezondheid heeft dit verder geen enkele consequentie. Op zich is het erg bijzonder omdat die kleurstelling niet vaak wordt gezien. Je mag met deze honden niet verder fokken en showen ermee is niet aan te bevelen.

Wij zijn ondanks de 3 bontjes toch heel erg blij met de 5 gezonde pups. Maar vooral zijn we trots op Lotus die weer heel relaxed 5 gezonde pups heeft geworpen.

Bekijk de foto’s uit dit nestje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *