Gereedschappen voor de verzorging

Het verzorgen van de vacht gaat een stuk gemakkelijker met de juiste gereedschappen. In het volgende stukje lees je welke ik gebruik en waarover ik tevreden ben. Als je je hond direct gaat wennen aan het verzorgen van de vacht, nagels en gebit zal je daar veel plezier aan beleven. Het is niet echt heel ingewikkeld en als je het bijhoudt is het echt niet veel werk. De vacht is heel goed door jezelf te onderhouden, een trimsalon is eigenlijk een overbodige luxe. Het aanschaffen van de producten kost je uiteraard wel wat maar een regelmatig bezoek aan een trimsalon is ook niet echt goedkoop. Uiteraard bepaal je zelf wat je doet en hoeveel je voor iets uit wilt geven.

Waar koop je je gereedschappen?

Er zijn heel veel zaken waar je goede kwalitaiteve producten kunt aanschaffen. Er zijn zoveel bedrijven en verschillende producten in de handel dat het voor mij geen doen is hier een goed advies voor te geven. Bij de onderstaande producten zal ik aangeven waar ik het gekocht heb. Over het algemeen koop ik mijn spullen bij OKDV Grooming Products te Oosterhout (NB)  Dit is een groothandel voor trimsalons die ook aan particulieren verkoopt. Om daar je spullen je te kunnen kopen zal je wel eerst een account moeten aanvragen. Je hoeft niet persé een kennel of bedrijf te hebben om een account te krijgen. Pas nadat je een account hebt en ingelogd bent zie je ook de prijzen op de website en kan je je bestelling plaatsen. Let op, de prijzen op de site zijn exclusief btw. Natuurlijk kan je de meeste producten ook elders kopen en ben je niet verplicht hetzelfde te kopen als ik. Ik kan je echter alleen mijn ervaring vertellen over de producten die ik zelf gebruik. Ennuh…. Google is je vriend 😉

Borstels 

De borstel gebruik je om je hond eerst helemaal door te borstelen. Laat hem/haar staan of liggen en borstel de haren van de achterpoten (de broek) sla de haren omhoog en borstel cm voor cm naar boven. Borstel vanaf de huid zodat je zonder weerstand door de vacht kan kammen. Borstel het hele lichaam op deze manier. Vergeet de staart niet. Ook voorzichtig rond de anus borstelen. Is de hond aan het verharen altijd eerst de borstel en daarna de ontwolkam gebruiken. 

Denman D85 metal pin

Dit is een fijn in de hand liggende borstel met stevige onscherpe pinnen waar je de volledige vacht mee kunt borstelen.

Ik heb de borstel gekocht bij OKDV voor rond de € 23,-.


Maxipin

Dit is een borstel met wat langere stevige en niet scherpe pinnen. Deze borstel is erg fijn voor honden met een dikke vacht.

Ik heb de borstel gekocht bij OKDV voor rond de € 20,-.


Ontwol- en luizenkam

De eerste 2 zijn ontwolkammen deze gebruik je om de andere dag om achter de oren van je hond de haren te kammen. Let ook op de oksels. Ik heb 2 verschillende. Een met pinnen kort-lang en een met pinnen kort-kort-lang. Gaat de hond uit vacht eerst borstelen dan kammen. De 3e kam is de vlooien kam. Als het goed is zul je hem weinig voor vlooien vangen gebruiken. Ik gebruik hem als je wat vuil uit de vacht moet kammen en dat dan niet lukt met de borstel. Dergelijke borstels koop je op veel plaatsen. Een klein handig luizenkammetje verkopen ze ook bij OKDV


Slicker

Dit is een borstel die ik alleen gebruik voor de hakken. Ik borstel de haren na het knippen van het haar op de hak nog even mee na. Hier en daar moet er dan nog wat recht geknipt worden. Let op, er zijn heel veel slickers te koop met heel scherpe puntjes. Probeer er een te bemachtigen waarbij dit niet het geval is. Op het moment van schrijven van dit stukje is dat bijvoorbeeld de slicker zoals op de foto hiernaast. De kleinste maat is voldoende.

Scharen

Een goede schaar is belangrijk om je hond goed te kunnen onderhouden. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Hieronder de scharen die ik zelf gebruik. 

Rechte schaar

De rechte schaar gebruik je om de contouren te knippen. De schaar die goed scherp moet zijn. Ik gebruik zelf tot tevredenheid de schaar uit het standaard assortiment van OKDV. Voor een Sheltie is een schaar met een lengte van 5,5 inch voldoende. Een goede schaar kost ongeveer € 50,-.


Effileerschaar

Met de effileerschaar kan je de scherp geknipte randen modelleren en kan je de vacht daar waar nodig wat uitdunnen. Ook deze schaar heb ik uit het standaard assortiment van OKDV en bevalt me erg goed. De schaar kost je ongeveer € 60,- 


Potenschaar

Een schaar speciaal voor het knippen van de haren tussen de kussentjes onder de pootjes. De schaar heeft een onscherpe punt zodat je je hond niet kan bezeren. Omdat er vaak zand en grond in de haren onder de pootjes zit spaar je door deze schaar te gebruiken ook je goede rechte schaar. Een beetje kwalitatieve schaar kost ongeveer € 20,-

Wassen

Shampoos

Gebruik altijd een shampoo die echt alleen voor honden is bedoeld. De betere shampoos zijn van de merken:

Nagels

Nageltang

Deze nageltang vind ik fijn. Draai het ijzeren plaatje voor het gaatje en knip de nagel. Het idee is dat je hem dan niet te ver af kan knippen. Ik vind dat je daar niet blind voor moet gaan. Altijd kijken dat je niet te ver knipt. Bij donkere nagels is het lastig. Liever een klein stukje eraf dan te ver. Vergeet niet de nagel boven aan de voorpoot en het wolfs klauwtje (als je hond die hebt) te knippen. Durf je het niet, ga dan naar een trimmer of da.


Nail-safe

Hoewel je nog zo je best doet kan het, zeker bij donkere nagels, gebeuren dat je in het leven knipt. Wees dus altijd heel voorzichtig maar als het toch eens mis gaat is het handig dit in huis te hebben. Nail Safe stelpt snel het bloeden dat kan ontstaan bij het iets te kort afknippen van een nagel en bij andere kleine wondjes. Nail Safe desinfecteert en verlicht pijn.

Gebitsonderhoud

Tanden poetsen. Altijd met honden tandpasta. Begin er gelijk mee. Nu is de pup nog heel jong en zo went de pup er geleidelijk aan. Doe eerst een beetje tandpasta op je vinger en laat het proeven. Maak het doekje nat en doe er tandpasta op en poets zachtjes over de tanden en kiezen. Maak er geen halszaak van. Iedere keer een stapje verder. Later kan je een kinder tanden borstel gebruiken. Maar het doekje is ook goed. Petosan is een goed merk en op heel veel plekken te koop.

Toch naar de trimsalon…

Zorg dan in ieder geval dat je naar een salon gaat waar ze ervaring hebben met Shelties of Collies. Als je je hond na een behandeling terug krijgt zoals op de foto dan wordt het snel tijd om op zoek te gaan naar een andere….