Nagelverzorging

Het knippen van de nagels van je hond is een grote angst of in sommige gevallen zelfs de grootste nachtmerrie van baasjes. Terwijl dit eigenlijk helemaal nergens voor nodig is.Als je van jongs af aan de hond leert om op verschillende manier aangeraakt te worden, zul je merken dat het knippen van de nagel een peulenschilletje is. Voor het knippen van de hondennagels zijn verschillende nageltangen te koop in dierenspeciaalzaken.

hondennageltang, schaarmodel   hondennageltang (model guillotine)

 Normaal slijten de nagels van honden gewoon af bij het lopen over een harde ondergrond. Het knippen van de nagels is dan niet of nauwelijks nodig. Echter bij honden die niet vaak op straat lopen of een wat afwijkende stand van de nagels hebben, groeien de nagels te lang door. Daarnaast heeft elke hond aan de binnenkant van de voorpoot en sommige rassen ook aan de achterpoot een duimnagel die de grond niet raakt en daarom ook niet afslijt (de Hubertusklauw). Deze nagel moet dus sowieso af en toe bijgeknipt worden, anders kan hij rond gaan groeien en zo de huid van de poot beschadigen of zelfs ingroeien.
Te lange nagels belemmeren de hond bij het lopen; voor de hond voelt dit alsof hij te krappe schoenen aan heeft. Verder kunnen te lange nagels blijven hangen in de vloerbedekking, over de houtenvloer krassen of een klap krijgen bij een misstap in een dolle bui en vervolgens inscheuren of afbreken. Dit laatste is erg pijnlijk en bovendien vaak ook erg bloederig. Zorg daarom dat de nagels van uw hond op een goede lengte blijven.

Vaak vinden mensen het knippen van de nagels van hun dier wat eng, maar ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is:

  • nagelsknippen_1Gebruik een goede nageltang, die speciaal voor honden geschikt is
  • Zorg voor een rustige, goed verlichte omgeving
  • Vraag iemand anders om te helpen om bijvoorbeeld de hond vast te houden
  • Neem de tijd!
  • Word niet zenuwachtig! Als u onrustig bent, wordt uw hond dat ook
  • Als de hond zwarte nagels heeft is een goede zaklantaarn een handige hulp
  • Houd een lekker koekje in de aanslag voor beloning na het knippen
  • En weet wat u doet…:

Sommige honden vinden het maar kietelen als iemand aan hun poten zit. Begin er dus eerst mee om hem daaraan te laten wennen; til ze op, zet ze neer, spreid de tenen, freubel aan de nagels etc. Als u de hond leert om op zijn zij te liggen, vergemakkelijkt dit het nagels knippen met name bij de achterpoten een stuk.
Oefen vervolgens ‘droog’ met de tang – d.w.z. zonder te knippen – om de hond eraan te laten wennen, maar ook zodat u zelf weet hoe hij precies werkt. Als dat allemaal goed gaat, is het tijd voor het echte werk. Als de hond witte en zwarte nagels heeft, begin dan bij de witte. Bij de witte is namelijk het ‘leven’ van de nagel goed zichtbaar. Het leven is het nagelbed van de nagel en bestaat uit bloedvaten en zenuwen. Als hierin geknipt wordt doet dat de hond erg pijn en zal het hevig bloeden.

Schema leven in hondennagels

Bekijk de nagel goed en bepaal tot waar het leven loopt; deze schijnt roze-rood door. Zorg dat er geen haar of vuil in de weg zit, zet de tang een paar millimeter van het leven af op de nagel en knip dan in één keer krachtig het stuk nagel eraf. De zwarte nagels kunnen vergeleken worden met de witte om te bepalen hoeveel eraf geknipt kan worden. Als uw hond alleen maar donkere nagels heeft, houd er dan een felle zaklamp achter. Door het licht wordt het leven binnenin de nagel zichtbaar, zodat u weet tot waar u kunt knippen. Zo knipt u alle nagels van de hond en vergeet daarbij de duimnagels niet!

nagelsknippen_stap1-4

Nagel-knip-vrees
Sommige honden gedragen zich panisch bij het knippen van de nagels. Soms komt dit doordat ze het gewoon niet kennen of omdat ze er geen zin in hebben, maar meestal zijn deze honden één of meerdere keren in het leven van de nagel geknipt. Aangezien dat erg pijnlijk is, is de lol er voor hen natuurlijk snel af. Om het nagels knippen voortaan niet op een waar gevecht te laten uitdraaien, moet u zijn vertrouwen weer proberen terug te winnen, door hem ervan te overtuigen dat het knippen van zijn nagels echt erg leuk is. Dit kan door het langzaam op te bouwen met veel enthousiaste beloning als hij braaf een nagel laat knippen. Begin met 1 nagel, knip er desnoods maar 1mm vanaf en geef hem als dat goed gaat een lekker snoepje met een enthousiast ‘braaf’. Doe de volgende keer 2 nagels op de zelfde manier en ga zo iedere keer een klein stapje verder. De hond gaat zo langzaam het knippen niet meer met pijn verbinden, maar met iets lekkers en een blije baas. Nagels knippen wordt zo iets leuks en hij zal niet meer bang zijn als u weer eens met de nageltang aankomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *