Vachtverzorging

De verzorging van de vacht is een belangrijk onderdeel van de totale verzorging. Een goed verzorgt uiterlijk draagt bij tot een algeheel beeld van de hond.

Dit bereikt men door de hond 1 of 2 keer in de week goed te borstelen.De oren moeten iedere dag even doorgekamd worden. Het makkelijkste werkt men als de hond op een niet al te hoge tafel staat met een stroef oppervlakte. Borstelen gaat altijd met de draad mee. (dus op de rug, flanken, buik en hals van voren naar achteren). En op de borst en de benen van boven naar beneden.

verzorgingEerst wordt geborsteld daarna gekamd. Borstelen met korte krachtige streken vanuit de pols en het hele oppervlak van de borstel moet de vacht raken. Zo wordt de hele vacht stukje voor stukje gehandeld. Stof, vuil en huisschilfertjes worden verwijderd. Het heeft een masserende werking en bevordert de gezondheid van de vacht. Dan gaat men kammen. Langharige rassen zo min mogelijk de vacht kammen wel achter de oren en de pootjes. Als men de vacht kamt dan gaat daarmee de ondervacht mee, die juist moet blijven zitten (bescherming kou en warmte).Klitten niet met geweld verwijderen maar voorzichtig met de vingers vanuit de vacht naar bovenlostrekken, daarna met de borstel nabehandelen. Eventueel knippen in lengte richting van de huid af naar boven anders gaat het haar sneller groeien op die plek. Als u zo uw viervoeter verzorgt hoeft u ook weinig de hond te wassen. Veel wassen is ook niet goed voor de vacht (ontvetten, zachte vacht, krullen). Als men toch de hond wast doe dan een vetvrij watje in de oren, zodat er geen water in de oren komt. De hond in een teil of badkuip ( let erop dat de hond niet kan uitglijden!) plaatsen en met lauw/warm water nat maken tot op de huid. Daarna de hond grondig inzepen met liefst hondenshampoo. Absoluut geen toiletzeep of synthetische wasmiddelen gebruiken (eczeem of huidontstekingen). De shampoo grondig in de vacht masseren en heel goed weer uitspoelen. De vacht met een ruwe handdoek stevig drogen. Het kan daarna eventueel droog geföhnd worden. Pas wanneer de hond helemaal droog is kan de hond geborsteld worden waardoor het dode haar makkelijk verwijderd kan worden.(denk erom dat de hond niet met een natte vacht naar buiten mag en denk alstublieft om tocht!!!!). 2x per jaar verhaart een Sheltie (zomer en wintervacht) Een teefje verhaart ook na ieder loopsheid.

Functie van de vacht:

  • Bescherming van het lichaam
  • Lichaamstemperatuur blijft op peil
  • Bijten van andere honden
  • Botsen tegen voorwerpen
  • Tegen struikgewas en prikkeldraad
  • Tegen weersinvloeden (kou, wind en warmte)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *