Verzorging van de ogen

  • Bij etterige ogen naar de dierenarts
  • Geïrriteerde ogen met afgekoeld gekookt water uitspoelen
  • Wrijven vanuit de binnenhoek oog naar buiten hoek oog
    (dus niet zoals bij de mens van buiten naar binnen!!!!!) De hond heeft een derde ooglid, dit vlies schuift horizontaal over oog als de hond slaapt. Maak je het oog nu schoon zoals bij de mens dan is de kans groot dat je het vuil juist onder het vlies wrijft en zo een ontsteking veroorzaakt.

Vieze ogen

De oorzaken van conjunctivitis zijn heel divers. Meestal is niet precies te achterhalen of er een bacterie, virus of soms zelf schimmel in het oog zit. Ontsteking van de oogleden zien we echter ook bij infectieziekten als hondenziekte (en niesziekte bij de kat). Het dier heeft dan echter nog meer verschijnselen dan alleen vieze ogen. Vreemde voorwerpen in de plooi van de oogleden (zoals splintertjes e.d.) zorgen voor een heel geïrriteerd oog, dat het dier ook dichthoudt.

Een vies oog kan ook veroorzaakt worden door een verminderde aanmaak van traanvocht. De oogleden zijn dan ontstoken, maar ook het hoornvlies raakt dan beschadigd. Dit gebeurt ook bij wimperharen die naar binnen gericht staan en over het hoornvlies krassen. Dit doet veel pijn, de hond zal het oog dichtgeknepen houden.

Honden met lange haren rond de ogen kunnen vaak last hebben van constant vieze ogen zonder dat daar echt ontstoken oogleden bij te zien zijn. De haren irriteren de oogleden chronisch en de oogleden blijven daardoor steeds wat nattig en soms toch wat ontstoken. De haren rond de ogen wat korter knippen, zodat ze niet in de ogen kunnen prikken kan hierbij helpen.

´De ogen zelf zijn meestal niet ontstoken, het zijn de oogleden die rood en dik worden. Dit heet conjunctivitis. De ogen gaan hierdoor tranen en vaak gaat er wat pus in de ooghoek zitten. Door de ontsteking kunnen de traanbuisjes ook dichtgedrukt worden´

Onderzoek en oogzalf

De dierenarts zal het oog grondig inspecteren en uitspoelen met lauwe zoutoplossing. Dit om uit te sluiten dat er vreemde voorwerpen onder de oogleden zitten. Een bacteriologische kweek is niet altijd zinvol, maar vaak zal er toch een oogzalf met antibioticum worden voorgeschreven. Deze zalf kunt u thuis zelf in het oog aanbrengen.

Hieronder vindt u een paar tips over hoe u dat aan moet pakken.

  • Verwijder eerst eventuele viezigheid die om het oog heen zit met een schoon vochtig gaasje.
  • Pak met een hand de hond rondom de bek vast en til de kop een beetje omhoog.
  • Til het bovenooglid op en leg een streepje zalf op het onderooglid.
  • Laat het ooglid weer los, controleer of de zalf in het oog blijft zitten bij het knipperen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *